THE RELATIONSHIP OF DIET WITH THE EVENT OF HYPERTENSION IN THE ELDERLY AT POSYANDU ELDERLY, KEPANJEN DISTRICT
Abstract
Hypertension or high pressure is a very big and serious problem. Hypertension is a health disorder where this condition can not be cured but can be controlled with a healthy lifestyle. Some risk factors to have a role in the occurrence of hypertension were dietary. This research aimed to determine the correlation of diet with hypertension in the elderly at integrated service post elderly Kepanjen in the district of Malang. Nonexperimental research was used in this research with a cross-sectional approach with 85 respondents were selected in this study randomly. Data collection is done by filling out the questionnaire. Furthermore, the data that has been collected using a computer-assisted program by using Correlation Spearman Rho test with a significance level (α) 0,05. A majority 76 (89.4%) in the category of diet that good enough, whereas in degrees of hypertension elderly most 47 (55%) in the category of hypertension stage
I. Spearman rank statistical test results showed no relationship between a diet with the incidence of hypertension in the elderly with p> 0,005 and correlation coefficient 0,209. Based on this research people with hypertension disease are expected to always control blood pressure and maintain the diet, such as limiting sodium consumption, fatty foods, and many high fiber foods.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andria, K. M. 2013. Hubungan Antara Perilaku Olahraga, Stress, dan Pola Makan Dengan Tingkat Hipertensi pada Lanjut Usia di Posyandu Lansia Kelurahan Gerbang Putih Kecamatan Sukolilo Kota Surabaya. Jurnal Promkes, 1(2).
Arikunto S. 2010. Prosedur Penelitian : Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta.
Barasi, M. E. 2007. At a Glance Ilmu Gizi. Jakarta: Erlangga.
Bariid, B., et al. 2015. Dasar-Dasar Patologis Terapan: Panduan Penting untuk Mahasiswa Keperawatan dan Kesehatan. Jakarta: Bumi Medika.
Berthalina, M. 2016. Hubungan Pola Makan, Asupan Makanan dan Obesitas Sentral dengan Hipertensi di Puskesmas Rajabasa Indah Bandar Lampung. Jurnal Kesehatan, 7 (1).
Chandra, B. 2007. Pengantar kesehatan lingkungan. Jakarta: Penerbit buku kedokteran EGC.
Dalimartha, S., et al. 2008. Care Your Self Hipertensi. Depok: Plus +.
Fatmah. 2010. Gizi Usia Lanjut. Jakarta: Erlangga.
Hamidi, M. N. S. 2014. Hubungan Pola Makan dengan Kejadiab Penyakit Hipertensi di Puskesmas Kuok. Jurnal Keperawatan STIKes Tuanku Tambusai Riau, 5 (2).
Haryono, R., Setianingsih, S. 2013. Awas Musuh-Musuh Anda Setelah Usia 40 Tahun. Yogyakarta: Gosyen Publishing.
Hidayat, A. A. 2011. Metode Penelitian Keperawatan dan Kebidanan Serta Teknik Analisis Data. Surabaya: Salemba Medika.
Hidayat, A. A. 2014. Metode Penelitian Kebidanan dan Teknik Analisa Data: Contoh Aplikasi Studi Kasus. Jakarta: Salemba Medika.
Hidayat, A. A. 2017. Metode Penelitian Keperawatan dan Kesehatan. Jakarta: Salemba Medika.
Houghton, A. R., Gray, D. 2012. Chamberlain’s Gejala dan Tanda Dalam Kedokteran Klinis. Jakarta: Indeks.
Istiany, A., Rusilanti. 2013. Gizi Terapan. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.
Maryam, S., Ekasari, M. F., Rosidawati, et al. 2008. Mengenal Usia Lanjut dan Perawatannya. Jakarta: Salemba Medika.
Muhith, A., Siyanto, S. 2016. Pendidikan Keperawatan Gerontik. Yogyakarta: Andi.
Nursalam. 2014. Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan Pendekatan Praktis, Eds 3. Jakarta: Salemba Medika.
Prasetyaningrum, Y. I. 2014. Hipertensi Bukan untuk Ditakuti. Jakarta: FMedia.
Riskesdas. 2013. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan RI. Jakarta.
Saraswati, S. 2009. Diet Sehat Untuk Penyakit Asam Urat, Diabetes, Hipertensi, dan Stroke. Yogyakarta: A+Plus.
Setiadi. 2013. Konsep dan Praktik Penulisan Riset Keperawatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Siswanto. 2015. Metodologi Penelitian Kesehatan dan Kedokteran. Yogyakarta: Bursa Ilmu.
Sunaryo, R. W., Christian, P., et al. 2016.Asuhan Keperawatan Gerotik edisi 1. Yogyakarta:Andi.
Sutanto. 2010. CEKAL (Cegah dan Tangkal) Penyakit Modern: Hipertensi, Stroke, Jantung, Kolestrol, dan Diabetes. Yogyakarta: Andi.
Triyanto, E. 2014. Pelayanan Keperawatan bagi Penderita Hipertensi Secara Terpadu. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Utami, P. 2009. Solusi Sehat Mengatasi Hipertensi. Jakarta: Agromedia Pustaka.
Vitahealth, 2006. Hipertensi. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama.
Widharto, 2007. Bahaya Hipertensi. Jakarta: Macanan Jaya Cemerlang.
Wijaya, S. A. 2011. Hubungan Pola Makan dengan Tingkat Kejadian Hipertensi pada Lansia di Dusun 4 Sungapan Tirtorahayu Galur Kulon Progo Yogyakarta. Yogyakarta.
Rahmawati, A. A. D. 2016. Penderita Hipertensi Sebaiknya Jalani Diet DASH yang Tinggi Asupan Buah dan Sayur (https://food.detik.com/info-sehat/d- 3291438/penderita-hipertensi- sebaiknya-jalani-diet-dash-yang- tinggi-asupan-buah-dan-sayur. Diakses tanggal 20 Januari 2018)
DOI: http://dx.doi.org/10.36053/ijohcm.v2i1.19
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 Indonesian Journal of Health Care Management

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
STIKes Kepanjen, Malang, East Java, Indonesia
Editorial Office:
Jl. Trunojoyo No.16, Krajan, Panggungrejo, Kec. Kepanjen, Malang, East Java 65163
Phone: (0341) 397644
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.